تکنولوژی چاپ و صنعت آن در جهان
صنعت چاپ از قدیم تا به امروز
صنعت چاپ، یکی از سه صنعت پیشرفته در تمام دنیا است که تاثیر زیادی در ایجاد اشتغال و گردش مالی در ملل مختلف دارد. این صنعت توانسته است تمام عرصههای زندگی بشر را در بگیرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی تکنولوژی چاپ و صنعت چاپ در جهان بپردازیم و در این زمینه اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. از این رو دعوت میکنم با سن مارکینگ همراه باشید.
تکنولوژی چاپ و صنعت چاپ در جهان
براساس آنچه که در کتب تاریخی نوشته شده، پیدایش صنعت چاپ به هزاران سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد. قوم آشوریان برای اولین بار، اشکال و نقوش را بر روی خشت خام و گل رس پیاده کردند و بعد از آن، توسط اقوام دیگر این کار مرسوم گردید.
بیشتر چاپهایی که از مردمان گذشته به جای مانده است، چاپهای سنگی و سربی است. اما امروزه تکنولوژی چاپ و صنعت چاپ در جهان پیشرفت زیادی داشته است. اولین دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ آلمانی اختراع شد و ظهور چاپ افست و پس از آن چاپ دیجیتال نشان از ایجاد تحولی عظیم و چشمگیر در این صنعت دارد.
امروزه افراد میتوانند در کمترین زمان ممکن، هرگونه سند و یا طرحی را با کیفیت و دقت بالا و کمترین هزینه به چاپ برسانند. از سوی دیگر توزیع و عرضه دستگاههای مختلف چاپ با قیمتی مناسب موجب شده تا دسترسی افراد برای انجام فرایندهای چاپی در هر زمینه ای آسان و راحت باشد.
صنعت چاپ چیست؟
صنعت چاپ یکی از حوزههای مهم و گسترده در عرصه تولید و انتشار محتوا است که از فناوریهای مختلفی برای ایجاد اثرات و انتقال اطلاعات به مخاطبان استفاده میکند. این صنعت شامل فعالیتهای چاپ در انواع مختلفی از رسانهها از جمله کتاب، مجله، روزنامه، بروشور، بستهبندی، برچسب، لوح تقدیر، پوستر، کارت ویزیت، تابلو، لوگو، لیبل، وبسایت و محتوای دیجیتال میباشد.
این صنعت در سراسر جهان بهعنوان یکی از اصلیترین واسطهها برای انتقال اطلاعات، تبلیغات، و نشر فرهنگ و دانش شناخته میشود. بهعنوان یکی از صنایع اصلی، صنعت چاپ از تکنولوژیهای متنوعی مانند جت پرینتر، افست، فلکسوگرافی، سیلکاسکرین و گرافیک کامپیوتری بهره میبرد که در تولید انواع محصولات چاپی با کیفیت و بازدهی بالا نقش بسزایی دارند.
بیشتر بخوانید: جت پرینتر چیست و چه کاربردی دارد؟
مراحل چاپ
تمامیشرکتها و موسساتی که در این صنعت فعالیت دارند، بایستی این سه مرحله را به صورت دقیق رعایت کنند.
-
مرحله قبل از طراحی
-
آماده سازی مواد
-
مرحله نهایی و یا خروجی
در این شرکتها، ابتدا طرح مورد نظر را از طریق نرم افزارهای طراحی در رایانه آماده میکنند و بعد از ارزیابی و تایید نهایی برای چاپ ارسال میشود و در نهایت نتیجه خروجی، توزیع خواهد شد. صنعت چاپ، طیف گسترده ای از محصولات و کالاها را در بر میگیرد و امروزه علاوه بر مجلات و روزنامهها تمامیکسب و کارهای مختلف به نوعی وابسته به این صنعت هستند. به عنوان مثال صنعت چاپ در چاپ اطلاعات و لوگو شرکتهای مختلف بر روی بسته بندی محصولات، چاپ تراکت و … دخالت دارد.
حتی مراکزی که در زمینه فروش و توزیع دستگاههای چاپ فعالیت دارند، نیز زیر مجموعه ای از این صنعت به شمار میآیند، که برای این منظور میتوان فروشگاه آنلاین سن مارکینگ را مثال زد که یکی از توزیع کنندههای فعال انواع دستگاه چاپ نظیر جت پرینتر دستی و جت پرینتر ثابت در ایران است . این فروشگاه ، خدمات فروش و پس از فروش خود را به مشتریان در سراسر ایران ارائه میدهد.
نقش صنعت چاپ در حوزههای مختلف
صنعت چاپ در تمامیحوزهها توانسته است به نوعی قدم بگذارد که در ادامه به چند مورد از آن میپردازیم:
- امکان چاپ بر روی متریال مختلف نظیر، کاغذ، پارچه، فلز و…
- امروزه چاپهای سه بعدی در صنعت چاپ توانسته است توجه تمامیافراد در سراسر دنیا را به سمت خود جلب کند. چاپ سه بعدی در کنار هوش مصنوعی حتی در حوزه درمانی نیز تاثیرات مثبتی از خود به جای گذاشته است؛
- صنعت چاپ با پیشرفت گسترده ای که داشته اکنون بر روی متریال قابلیت بازیافت پیاده سازی میشود و از این طریق محیط زیست نیز صدمه نمیبیند. این صنعت هر روزه در سراسر دنیا در حال تغییر است؛
- در دستگاههای چاپ امروزی، به منظور جلوگیری از خلاف مانند جعل اسناد و یا چاپ پولهای تقلبی، ملاحظات امنیتی فراوانی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال برای چاپ پول از تکنیکهای نامرئی چاپ فوتونی استفاده میشود؛
- ترکیب این صنعت با هوش مصنوعی موجب شده تا دستگاههای چاپ، پیشرفته تر شوند. به عنوان مثال برخی از چاپگرهای برندهای مختلف، دستور چاپ را از طریق فرمان صوتی دریافت میکنند؛
- از دیگر پیشرفتهای تکنولوژی چاپ، فراگیر شدن پرینترها است که متناسب با نیاز افراد و قیمتهای مقرون به صرفه در بازار موجودند.
سیر تحول صنعت چاپ
اگرچه پیدایش صنعت چاپ به هزاران سال قبل بر می گیرد، اما سیر تحول آن و تغییرات اساسی که در آن ایجاد شد به قرار ذیل است:
صنعت چاپ چین
چینیها در سال 1401 میلادی فرایند چاپ برروی گل رس را انجام دادند. بنابراین می توان گفت که چینیها قبل از گوتنبرگ آلمانی توانستند در ظهور این صنعت تاثیرگذار باشند. جالب است که بدانید در چین علاوه بر حکاکی و چاپ تصاویر بر روی چوب، فرایند چاپ بر روی پارچه نیز انجام می شد.
برای دریافت مشاوره از کارشناسان سن مارکینگ جهت خرید جت پرینتر، با شماره 02162837000 تماس حاصل فرمایید.
صنعت چاپ در اروپا
مسافران و جهانگردانی که جاده ابریشم را طی کردند، بعد از این که کتابهای چاپی را مشاهده کردند این صنعت را به اروپا نیز انتقال دادند. گوتنبرگ آلمانی توانست قطعه ای را بسازد که حروف را بر روی آن چاپ کند. او برای این اختراع خود، از تکنولوژی که در ساخت ورق به کار رفته بود ایده گرفت. در دستگاه چاپ گوتنبرگ، قطعه ساخته شده را به جوهر آغشته می کردند و با فشاری که به کاغذ وارد می شد حروف بر روی آن منتقل می گردید.
انواع روشهای چاپ کدامند؟
اکنون که با صنعت چاپ و چگونگی پیدایش آن تا حدودی آشنا شدید، لازم است که انواع چاپ را نیز بشناسید که به قرار ذیل است:
چاپ افست
چاپ افست، اگرچه یکی از قدیمی ترین روشهای چاپ در جهان است، اما امروزه نیز کماکان از این روش استفاده می شود و دستگاههای چاپ افست هنوز هم در بازار موجودند. چاپ افست برای اولین بار در کشور انگلستان ابداع گردید و پس از آن توسط کشور آمریکا و انگلستان گسترش یافت. در حال حاضر، بهترین دستگاههای چاپ افست توسط آلمان تولید می شود. از چاپ افست برای تیراژهای بالا استفاده می شود ولی امکان توقف و تغییر در مراحل انجام کار وجود ندارد. اما با این وجود هنوز هم جزو روشهای چاپی پرطرفدار است.
چاپ دیجیتال
چاپگرهای دیجیتال، در طی چند دهه گذشته به بازار عرضه شدند و به محض ورود با استقبال زیادی در صنعت چاپ روبرو شد. از ویژگیهای این شیوه از چاپ می توان به کیفیت بالا و امکان هر گونه تغییر و اصلاح در زمان چاپ اشاره کرد. از این روش چاپی، برای تیراژهای پایین استفاده می شود. اگرچه برای تیراژهای بالا نیز مناسب است، اما به دلیل قیمت بالایی که دارد مقرون به صرفه نیست.
پیشرفت صنعت چاپ در ایران
از سال 1357 به بعد، صنعت چاپ در ایران با سرعت بالایی گسترش پیدا کرد و چاپخانهها و مراکز فروش دستگاههای چاپ زیادی در کشور شروع به فعالیت کردند. از جمله مهم ترین مواردی که موجب گسترده شدن این صنعت در ایران گردید، می توان به موراد ذیل اشاره کرد:
- انتشار نشریههای خصوصی
- بالا رفتن عناوین کتاب
- گسترش صنف چاپ و دیگر مراکز و نهادهای وابسته به آن
- رشد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی
- رشد جمعیت و تمایل به یادگیری و تعلیم
صنعت چاپ، مانند تمامی صنایع دیگر با پیشرفت علم و فناوری در حال تغییر و تحول است و هر روزه شاهد تحولاتی جدید در حوزه این صنعت هستیم.